Weet u waaruit de prijs van de elektriciteit bestaat? Welke verschillende tarieven zijn in België beschikbaar? Hoewel de verschillende vormen van energie steeds duurder dreigen te worden, bestaan er oplossingen om de impact van de prijsstijgingen op uw budget te beperken.
Waaruit bestaat de prijs van de elektriciteit?
De prijs van een kWh elektriciteit bestaat uit verschillende elementen:
- De transportkosten: De beheerders moeten de elektriciteit tot bij de gezinnen brengen. Ze rekenen de transportkosten door in de uiteindelijke energieprijs.
- De distributiekosten: Dit zijn de kosten voor het beheer van het hoogspanningstransportnet.
- De taksen: Ze zijn vastgelegd door de overheid en bestaan onder meer uit de energiebijdrage en de federale bijdrage.
- De energieprijs: Hij wordt bepaald door de leveranciers, die hem kunnen doen variëren om competitiever te zijn dan hun concurrenten.
De verschillende soorten tarieven
Er bestaan drie soorten tarieven voor elektriciteit in België:
- Het enkel tarief of normaal tarief
- Het tweevoudig uurtarief
- Het exclusief nachttarief
Het enkel tarief
Het enkel tarief wordt ook ‘normaal tarief’ genoemd en wordt gekenmerkt door één elektriciteitstarief, zowel overdag als ‘s nachts. Hoewel de prijzen van leverancier tot leverancier verschillen, is het enkel tarief doorgaans goedkoper dan het dagtarief van het tweevoudig uurtarief maar duurder dan zijn nachttarief.
Het tweevoudig uurtarief
Met het tweevoudig uurtarief hebt u twee verschillende tarieven:
- Een dagtarief, dat op werkdagen geldt tijdens de piekuren van 7 tot 22 uur of van 8 tot 23 uur naargelang de gemeente waarin u woont.
- Een nachttarief dat geldt in de daluren, ‘s nachts en in het weekend.
Voor het tweevoudig uurtarief is een meter met twee schijven nodig (de nieuwe meters beschikken allemaal over twee schijven. Maar als u een dergelijke meter hebt, betekent dat niet dat u het tweevoudig uurtarief geniet. Om het te activeren, moet u contact opnemen met uw energieleverancier.
Wat de prijzen betreft, is het dagtarief duurder dan het enkel tarief maar is het nachttarief voordeliger. Merk ook op dat het maandabonnement met een tweevoudig uurtarief hoger is. Dat is een interessante oplossing als u de gewoonte hebt om ‘s avonds en in het weekend meer te verbruiken.
Het exclusief nachttarief
Dit geldt uitsluitend voor de elektriciteit die verbruikt wordt tussen 23 uur en 8 uur. Dit verbruik wordt opgenomen door een meter ‘exclusief nacht’. Ook hier wordt het exclusief nachttarief vastgelegd door uw elektriciteitsleverancier, maar het is voordeliger dan het nachttarief van het tweevoudig uurtarief.
Er is wel een elektrische kring voor nodig die gescheiden is van de rest van de elektrische installatie. Alleen toestellen die ‘s nachts werken (accumulatieverwarming, boiler, …) kunnen op deze kring worden aangesloten. Maar als uw boiler is aangesloten op een kring voor alleen het nachtverbruik en u al het beschikbare warm water ‘s ochtends om 10 uur hebt opgebruikt, moet u tot 23 uur wachten voor de boiler weer werkt.
De exclusieve nachtmeter kan niet alleen worden gebruikt. Hij moet worden gecombineerd met een enkele meter of een meter met tweevoudig uurtarief.
Hoe kunt u met de stijging van de energieprijzen omgaan?
De laatste jaren hebt u misschien vastgesteld dat de energieprijzen blijven stijgen. Om dat te compenseren en uw energiekosten zoveel mogelijk te beperken, moet u in performante en energiezuinige toestellen investeren.
Daar is het Aterno om te doen. Het ontwikkelt zijn verwarmingssysteem om uw veiligheid en uw comfort te garanderen en besparingen mogelijk te maken. Alle toestellen zijn van deugdelijke materialen gemaakt en combineren ambachtelijke knowhow met geavanceerde technologieën.
Elektrische radiatoren hebben geen controle of onderhoud nodig. Hun garanties bewijzen hun betrouwbaarheid en zorgen ervoor dat u nooit voor onaangename verrassingen komt te staan. Vraag een gratis gids aan om meer te weten over de kenmerken van deze toestellen van de laatste generatie.