Er zijn tal van verschillende soorten elektrische verwarmingstoestellen op de markt, maar van de convector hebt u wellicht al gehoord. Misschien voelt u zich wel aangesproken door de betaalbare prijs, de vlotte installatie en het gebruiksgemak. Maar deze toestellen hebben ook heel wat nadelen.
1. Convectoren verbruiken veel energie
De werking is enkel gebaseerd op convectie. De lucht wordt aangezogen, verwarmd door een elektrische weerstand en dan verspreid in de ruimte. Als u het toestel uitschakelt, daalt de temperatuur onmiddellijk. Het moet continu aanstaan als u het lekker warm wilt hebben, waardoor het energieverbruik hoog is en uw energiefactuur stijgt.
2. Convectoren bieden geen comfort
Gebruikers van elektrische convectoren klagen vaak dat het te warm of te koud is. Met een convector wordt de warmte niet homogeen verspreid in de ruimte. Hij verwarmt ongelijkmatig. Aangezien warme lucht stijgt, hebt u al snel last van koude voeten en een onaangenaam gevoel van tocht naargelang waar u zich in de ruimte bevindt.
3. Convectoren kunnen niet precies worden afgesteld
U wilt de temperatuur van uw woonkamer instellen op 21°C? Met een convector is dat onmogelijk. Een convector stelt u in met een eenvoudige draaiknop die gaat van 0 tot 5. U kunt de verwarmingssnelheid verhogen, maar een precieze temperatuur kiezen kan niet. In tegenstelling tot de inertieradiator is een convector niet programmeerbaar: u moet de verwarmingssnelheid van uw radiatoren een per een hoger zetten wanneer u thuiskomt en lager zetten wanneer u vertrekt.
4. Elektrische convectoren drogen de lucht uit
Een convector is niet het ideale toestel om de luchtkwaliteit in uw woning te verbeteren. Hij doet stof opdwarrelen en is niet geschikt voor mensen met ademhalingsproblemen. In een kinderkamer kan hij irritaties aan de ogen en de keel veroorzaken.
5. Elektrische convectoren brengen veel vuil met zich mee
Rond convectoren zijn de muren vaak zwart. Het verbrande stof dat uit de radiatoren komt, hecht zich aan de muren van uw woning. Dat fenomeen wordt nog versterkt wanneer de toestellen niet precies de juiste afmetingen hebben, wat vaak het geval is bij convectoren.
6. Elektrische convectoren zijn niet voor alle situaties geschikt
Een inertieradiator past zich aan alle ruimten aan, als hoofdverwarming of als bijverwarming, maar dat is niet het geval bij een elektrische convector. De beschikbare afmetingen en vermogens zijn niet voor alle configuraties en oppervlakten geschikt. Specialisten in energiebesparing willen de convector liever zien verdwijnen en plaatsmaken voor veel efficiëntere toestellen.
Bent u op zoek naar een gezond, efficiënt en zuinig verwarmingssysteem, investeer dan in inertieradiatoren (of keramische verwarming). Meer weten? Vraag dan een gratis brochure aan.