In België is het mogelijk om twee types elektriciteitsmeters te hebben:

  • Het traditionele model, ook de enkelvoudige uurmeter genoemd
  • De versie met tweevoudige uurtarief

Wat is het verschil?

De traditionele meter maakt geen onderscheid tussen dag- en nachttarief, terwijl het tweevoudig uurtarief een onderscheid maakt tussen piekuren (overdag, in de week) en daluren (‘s nachts en in het weekend). Voor de daluren is de prijs lager dan het enkelvoudig uurtarief, terwijl het voor de piekuren hoger is.

Wat is de oorsprong van het tweevoudig uurtarief?

Het werd bedacht om particulieren ertoe aan te zetten ‘s nachts te verbruiken (op het ogenblik van de productiepieken van de kerncentrales). Vandaag is de situatie veranderd door de ontwikkeling van hernieuwbare energie: de productiepieken kunnen overdag plaatsvinden en het verschil tussen dag- en nachttarief wordt steeds kleiner.

Hoe zal het evolueren?

In het Belgische tariefmodel zouden de dag- en nachttarieven binnenkort kunnen verdwijnen. Met de komst van de intelligente meter wordt het mogelijk om een tarief aan te bieden dat rekening houdt met de stroomproductie in real time.

Uit onderzoek blijkt dat, als het nachtverbruik niet groter is dan 25% van het totale verbruik (in sommige streken zelfs 30%), het enkelvoudig uurtarief voordeliger blijft. Bovendien kost de installatie van een meter met tweevoudig uurtarief tussen 250 en 400 euro. Neem de tijd om uit te rekenen of de installatie van een dergelijk systeem u al dan niet helpt om te bezuinigen voor u uw keuze maakt. Neem gerust contact op met een vakman voor gepersonaliseerd advies.

Inertieradiator

Misschien bent u ook geïnteresseerd?

Alle spullen